Sunday, October 6, 2013

Proses Buat Cheese Tart

Salam Semua. aritu ada ckp dgn en.suami pasal Mesin buat kulit tart. NAK!!! senang ckit kerja. zup zap zup zap siap.. laju kerja.. **makin mlas la ko hanie.. hehehe.. mesin tu best, letak then tekan trus dapat bentuk kulit tu. xde la sakit ibu jari nie nak membentuk kulit tart tu. ngada btol... hahah.. ermmmm cam nak beli la.. xpa sebelum kita beli mai nak tnjuk korng proses buat kulit tart n isi filling cheese dalam tart shell. mana la tau nak buat sendiri kan.. tp kalu malas nak wat sendiri just order kat mysugarhoney jer k.. hehehe. 


ok nie step by step..
1. kita buat adunan tart tu. Butter, tepung, telur n icing sugar.
2. Dah siap adunan then rest kan kejap dlm 30minit or 1jam.. kalu dapat semalamam pun cantik.
3. Cubit masuk ckit dlm acuan tart.
4. Bentuk kan ikut acuan n biarkan berlubang kat tengah then potong lebihan yg ada.
5. Bakar tart shell dulu smpai masak
6. Paip kan cheese then bakar lg ckit.


Ok nie lak cara nak paipkan cheese..
1. Susun tart shell yg dah siap masak.
2. Paip kan inti yg kita suka. cam nie blueberry.
3. Paipkan cheese yg telah di adun.
4. lukis corak ygt kita suka atas cheese tart.. so dia xnmpk pucat sngt..
5. Bakar kejap jer dlm 10minit.
6. Sejukan dlm petiais then nyummmm dah boley mkn..

**** Nak Mesin tart tu..

No comments:

Post a Comment